12. feladat:

Tegyük fel, hogy egy kereskedelmi bankban egymás után a következő gazdasági események zajlanak le
a.) egy kereskedelmi bankhoz (I. Bank) egy A ügyfél betesz 1000 egységnyi betétet. A kötelező tartalékráta 10 %.
b.) a B ügyfél kér a banktól 500 hitelt és ügyfélkörön kívül szeretne a hitelből fizetni.( tehát megkéri a bankját, hogy a számláját megterhelve utalja át az összeget egy másik (II. Banknál) lévő partnerének a számlájára.
c.) A C ügyfél 2000 egységnyi hitelt kér a banktól( I. Bank), ügyfélkörön belül szeretne az összeggel fizetni a D ügyfélnek.
d.) Mennyi szabad tartaléka marad az I. Banknak?
Minden tranzakciót külön mérlegre felvéve könyveljen el!


12. feladat megoldása:

A feladat megoldásához azt kell tudnunk, hogy a jegybankpénzzel mindenhol tudunk fizetni, mindenki köteles elfogadni, a kereskedelmi bankpénzt csak ügyfélkörön belül (a teremtő bank ügyfelei közötti átutalásoknál) lehet felhasználni. A kötelező tartalékot mindig jegybankpénzben kell elhelyezni a jegybanknál lévő számlára. A mérleg két oldalának összege a könyvvitel szabályai szerint mindig meg kell, hogy egyezzen egymással. A kereskedelmi bank akkor tud pénz teremteni, ha a hozzáforduló ügyfélnek saját maga által teremtett számlapénzben nyújt hitelt, ekkor az ügyfélnek nyit egy hitelszámlát, ezen nyilvántartja az ügyfél tartozását, ez csak akkor szűnik meg, ha az ügyfél a hitelt visszafizette. A mérleg másik oldalán szerepel az ügyfél betétszámlája, amely felett az ügyfél szabadon rendelkezhet, innen utalhat. Az itt szereplő betét után viszont tartalékot kell képeznie a banknak. Miután a kereskedelmi bank jegybankpénz állománya véges, ez a szabad tartalék összeg meghatározza, hogy mennyi kereskedelmi bankpénzt teremthet, úgy, hogy a tartalékot is fedezni tudja. A tartalékráta meghatározásával a jegybank szabályozza a kereskedelmi bank pénzteremtését, így a pénzkínálat alakulását is.

Nézzük lépésről lépésre a fenti folyamatokat!

a.) Egy kereskedelmi bankhoz (I. Bank) egy A ügyfél betesz 1000 egységnyi betétet. A kötelező tartalékráta 10 %.

   Eszközök    Források
   köt. tartalék             100    betét (A) 1000
   szabad tartalék        900b.) a B ügyfél kér a banktól 500 hitelt és ügyfélkörön kívül szeretne a hitelből fizetni.( tehát megkéri a bankját, hogy a számláját megterhelve utalja át az összeget egy másik (II. Banknál) lévő partnerének a számlájára.

   Eszközök    Források
   köt. tartalék             100    betét (A)  1000
   hitel (B)                    500    betét (B)    500
   szabad tartalék        400    betét (B)   -500A B ügyfél megkapta az 500 egységnyi hitelt, ezt jegybankpénzben kellett nyújtani neki, hogy ebből fizethessen a másik banknál számlával rendelkező partnerének, így a számláját megterhelték, tehát nincs itt betétje. A kereskedelmi banknak már csak 400 egységnyi szabad tartaléka maradt jegybankpénzben.

c.) A C ügyfél 2000 egységnyi hitelt kér a banktól( I. Bank), ügyfélkörön belül szeretne az összeggel fizetni a D ügyfélnek.

   Eszközök    Források
   köt. tartalék              100    betét (A) 1000
   hitel (B)                     500
   hitel ( C)                  2000    betét ( C) 2000
   köt. tartalék               200    betét ( C) -2000
   szabad tartalék          200    betét ( D) 2000

d.) Mennyi szabad tartaléka marad az I. Banknak? A banknak 200 egységnyi szabad tartaléka maradt, ennek terhére még teremthet 2000 egységnyi kereskedelmi bankpénzt (ennek 10%-a a kötelező tartalék) , vagy nyújthat jegybankpénzben 200 egységnyi hitelt.


Last modified: Friday, 22 September 2017, 1:17 PM