6. tananyagegység
  Megnevezése   A Facebook tudatos használata

Mindig azt halljuk, hogy megosztani jó. A technológiának köszönhetően pedig meg tudjuk osztani ötleteinket, véleményünket, képeinket és videóinkat barátainkkal és másokkal. Megosztani az esetek többségében valóban jó. De ha nem gondoljuk át eléggé, hogyan osztunk meg dolgokat, akkor saját magunknak vagy másnak okozhatunk bajt vele. Ne felejtsd el azt sem, hogy amit az ismerőseiddel megosztasz, azt ők végső soron tovább oszthatják. Ezért fontos, hogy gondolkodj, mielőtt bármit megosztasz.

A SAJÁT DOLGAID
Amikor megosztasz magadról egy képet, videót, vagy olyan személyes dolgokat, mint például a telefonszámod, ne felejtsd el, hogy azok könnyen kerülhetnek olyan emberek elé, akiknek nem is akartad volna azokat elküldeni.
Ne ossz meg semmit olyankor, amikor nagyon eluralkodtak rajtad az érzelmek, akár a düh, a szomorúság vagy az izgalom. Előbb nyugodj le, és aztán döntsd el, hogy tényleg jó ötlet-e.
Következő lépésként tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:
-       Azt szeretném, hogy az emberek ilyennek lássanak engem?
-       Felhasználhatja ezt valaki arra, hogy bántson engem?
-       Zavarna, ha ezt másokkal is megosztanák?
-       Mi a legrosszabb dolog, ami történhet, ha ezt megosztom?

A jelszavak nem közösségiek:
Vannak olyan dolgok, amelyek megosztásával kapcsolatban igazán oda kell figyelni. Néha előfordul, hogy a barátok, amíg még minden rendben van, megadják egymásnak a jelszavukat, de sajnos ez később aztán rémálommá válhat.

A képek örökké tartanak:
Van, aki azt képzeli, hogy ha barátjával vagy barátnőjével megoszt egy meztelen vagy szexi képet, azzal kifejezi a szerelmét vagy a bizalmát. Ilyen helyzetben legyél nagyon óvatos, és gondold meg: egy kép tovább tarthat, mint egy kapcsolat.
Ne felejtsd el, hogy ha valaki arra kér, hogy olyasmit ossz meg, amivel nem vagy kibékülve, jogod van nemet mondani. Aki szeret vagy tisztel téged, úgysem fog rád nyomást gyakorolni vagy fenyegetni téged.

Másodpercek alatt eltűnik, de talán nem végleg:
Egyes alkalmazások és közösségi oldalak azt ígérik, hogy a képeket vagy videókat néhány másodpercnyi megjelenítés után automatikusan törlik. De ezt meg lehet kerülni, például aki megnézi, az képernyőfelvételt készíthet a képről, ezért továbbra is okosan kell dönteni arról, hogy mit oszt meg az ember.


MÁSOK DOLGAI

Amikor mások elküldik neked a dolgaikat, az esetek többségében nem bánják, ha te is megosztod ezeket másokkal. De ha nem vagy biztos ebben, kétszer is gondold meg, mielőtt így teszel. Sőt, még jobb, ha megkérdezed az illetőtől, aki küldte, hogy nem baj-e, ha megosztod. Ez a helyzet akkor is, ha olyan fényképet vagy videót osztasz meg, amelyen mások is szerepelnek: kérdezd meg, mielőtt megjelölöd őket rajta, közzéteszed, vagy továbbítod.
-       Ha valaki megoszt veled valamit, amin más is szerepel, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:
-       Aki ezt nekem küldte, szeretné, ha megosztanám?
-       Aki szerepel benne, megengedte neki?
-       Nekem hogyan esne, ha valaki ilyesmit megosztana úgy, hogy én szerepelek benne?

Ha az illetőre nem vet jó fényt, amit kaptál, ha kínos neki, vagy ha bánthatja őt, amennyiben máshoz is eljut, ne add tovább. Lehet, hogy aki neked küldte, tréfának szánta, de ha valamit nem a megfelelő ember lát, akkor előfordulhat, hogy a helyzet már sokkal kevésbé vicces.
Nagyon sokan vannak – különösen fiúk –, akikre a barátaik nyomást gyakorolnak, hogy osszák meg barátnőjük vagy barátjuk meztelen képeit. Nehéz lehet az ilyen nyomásnak ellenállni, de arra kell gondolnod, hogy mekkora bajt okozhatsz saját magadnak és barátnődnek /barátodnak, ha beadod a derekad.

HOGYAN HOZHATOD HELYRE, HA VALAMI BALUL SÜLT EL?
Néha mindenki hoz helytelen döntéseket. Ez nem jelenti azt, hogy ne kellene mindent megtenned, hogy helyrehozd a dolgokat.
Ha valami olyat osztottál meg, amit nem kellett volna, az első dolog, hogy megkéred az embereket, akiknek elküldted, hogy ne adják tovább.
Ha valaki más tett közzé valamit, amit te küldtél el neki, első lépésként kérd meg, hogy vegye le. Ez többnyire eredményes. Ne feledd, hogy addig ne csinálj semmit, amíg dühös vagy. Adj magadnak időt, hogy lenyugodj, és ha tudsz, beszélj az illetővel az interneten kívül.
Ha nem hajlandó levenni, ne próbálj azzal visszavágni, hogy megosztasz olyan privát dolgokat, amit ő küldött neked, vagy hogy zaklatod, vagy a barátaidat ráveszed, lendüljenek ellene támadásba. Ez ugyanis szinte mindig csak rontja a helyzetet. Másrészt minél inkább próbálsz visszavágni, annál inkább úgy nézhet ki a dolog, hogy a helyzet legalább annyira a te hibád is, mint az övé.
Ha megjelöltek egy fényképen, és ez nem tetszik neked, ne felejtsd el, hogy a fényképmegosztó és közösségi oldalak nagy részén leveheted a nevedet bármelyik képről, amelyen megjelöltek. A Facebookon az adatvédelmi beállításoknál megadhatod azt is, hogy ellenőrizni tudd a bejegyzéseket, amelyekben megjelöltek, mielőtt azok kikerülnének az idővonaladra: facebook.com/privacy.
Ha a Facebookon vagy és kellemetlennek érzed, hogy valakivel szemben saját magad fellépj, vagy nem igazán tudod, hogy mit mondjál, a Facebook egy közösségi jelentési funkciójában találsz néhány olyan üzenet mintát, amelyeket felhasználhatsz, illetve ez a funkció lehetőséget nyújt, hogy szülő, tanár vagy megbízható ismerős segítségét kérd.
Súlyosabb dolgok – például részleges vagy teljes meztelenséget ábrázoló kép vagy videó, rágalmazás (hazugság, amely a jó hírnevedet sérti), zaklatásodra vagy megfélemlítésedre használt tartalom – esetében kérheted az eltávolítását attól a helytől vagy szolgáltatástól, amelyen keresztül közzétették. Ilyen esetekben a rendőrségnek is bejelentést tehetsz. Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy valaki azzal fenyeget, hogy megoszt rólad egy meztelen képet, ha nem küldesz további meztelen képeket, vonj be egy megbízható felnőttet az ügybe, és azonnal fordulj a rendőrséghez. Ez elfogadhatatlan magatartás, számos országban törvénybe is ütközik.

Last modified: Tuesday, 21 June 2022, 10:40 PM