7. tananyagegység
  Megnevezése   Az Instagram tudatos használata

Képmás mint személyes adat. Az Instagram biztonságos használatához és a felelős megosztáshoz elengedhetetlenül szükséges a személyes adat fogalmának és a személyiségi jogok jelentőségének ismerete. A magyar adatvédelmi törvény alapján személyes adatnak minősül, és ezáltal védelemben részesül minden, azonosított vagy – közvetlenül vagy közvetve – azonosítható természetes személlyel kapcsolatba hozható adat, így különösen egy ember neve, azonosító jele, egy vagy több fizikai, fiziológiai, mentális, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára jellemző ismeret, valamint az adatból levonható, az emberre (érintettre) vonatkozó következtetés. Így tehát egy fénykép vagy videó, amelyen az érintett képmása szerepel, személyes adatnak minősül. Az adatvédelmen túl a polgári jog a személyiségi jogok körében védi az ember képmáshoz való jogát.
A személyes adatok védelme a felhasználó kezében van.
Az Instagramon megosztott fényképeket és videókat alapértelmezés szerint bárki láthatja (hacsak nem közvetlenül osztják meg őket), de könnyen zártkörűvé teheted a fiókodat, így csak az követhet, akinek ezt engedélyezed. Ehhez koppints a „Profile” (Adatlap) ikonra a jobb alsó sarokban, majd a profilképed mellett az „Edit Your Profile” (Adatlap szerkesztése) hivatkozásra. Legörgetve megnézheted, hogy be van-e kapcsolva a „Posts Are Private” (A bejegyzések zártkörűek) beállítás. Ha ki van kapcsolva, a kapcsoló átállításával zártkörűvé teheted a fényképeid elérését. (Az Android-felhasználóknak a „Profile” (Adatlap) ikonra és az „Edit Your Profile” (Adatlap szerkesztése) pontra kell koppintaniuk. Ügyelj rá, hogy engedélyezve legyen a „Posts are Private” (A bejegyzések zártkörűek) beállítás.) Az alkalmazás frissítése vagy újratelepítése esetén ellenőrizd, hogy a beállítások megfelelnek-e az általad kívántnak.

Az „Instagram Direct” automatikusan zártkörű. Ezzel a funkcióval bárki – még az is, akit nem követsz – úgy küldhet neked fényképet vagy videót, hogy azt rajtad kívül csupán legfeljebb 14 másik személy láthatja, és fűzhet hozzá bejegyzéseket. Ha követed az adott személyt, a kép a „Direct” (Közvetlen) mappádba érkezik. Ha nem követed az adott személyt, a kép a „Request” (Kérés) mappába érkezik, és a tőle származó „instagramok” egészen addig ide kerülnek, amíg jóvá nem hagyod az illetőt. Ha úgy döntesz, hogy figyelmen kívül hagyod az érintett személyt, akkor ő csak abban az esetben tud a későbbiekben instagramot küldeni neked, ha visszalépsz, és megváltoztatod ezt a beállítást.
A személyes adatok védelme soha nem tökéletes. Még ha a bejegyzéseid zártkörűek is, az adatlapod minden esetben nyilvános (bárki láthatja a profilképedet, a felhasználónevedet és a bemutatkozásodat). Összesen legfeljebb 10 sornyi szöveget adhatsz meg magadról, ezért a szülőknek és a gyermekeknek érdemes megbeszélniük, mi az, ami közölhető a bemutatkozó képernyőn.
Tartsd tiszteletben mások privátszféráját. Ha valaki más is szerepel az általad közzétenni kívánt fényképen, előbb győződj meg arról, hogy az érintett hozzájárul-e ahhoz, hogy az őt is ábrázoló képet megoszd, vagy, hogy őt (is) megjelöld rajta.
A bejegyzéseknek mindig van valamilyen hatása. Mielőtt megosztod, előbb gondold végig, hogyan érint az általad közölni kívánt tartalom másokat – függetlenül attól, hogy szerepelnek-e rajta vagy sem. Előfordulhat, hogy ismerősök például éppen azért sértődnek meg, mert nem szerepelnek a fényképen vagy a videón.
Gondold át a helyadatok megosztásának használatát. Az „Add to Photo Map” (Hozzáadás fotótérképhez) funkcióval helyszínt rendelhetsz hozzá a fényképhez. Alapértelmezés szerint ez a funkció ki van kapcsolva. Viszont ha egyszer már bekapcsoltad, az addig bekapcsolt állapotban marad, amíg ki nem kapcsolod. Később bármikor visszakapcsolhatod, de minden egyes megosztásnál érdemes végiggondolnod, valóban akarod-e, hogy mindenki tudja, hol készült a felvétel.
Megosztás az Instagramon kívül. Alapértelmezés szerint csak az Instagramon teszed közzé tartalmaidat, de az „E-mail”, „Facebook”, „Twitter” stb. beállításra, majd a „Share” (Megosztás) parancsra kattintva szélesebb körben is megoszthatod őket. Ha máshol is megosztasz, tartsd szem előtt az adott szolgáltatás adatvédelmi beállításait. A Twitteren például alapértelmezés szerint mindenki látja a megosztásaidat, ha nem állítod zártkörűre az adatlapodat. A Facebook alapértelmezés szerint csak az ismerőseiddel osztja meg az Instagramról közzétett tartalmakat. A Facebookon történő megosztást követően azonban megváltoztathatod ezt a beállítást úgy, hogy kiválasztod, és más közönséget jelölsz ki.
Megosztott tartalmaid sokat elárulnak rólad. Lehet, hogy magától értetődőnek tűnik, de ne felejtsd el, hogy a távoli jövőben is veled fogják azonosítani a korábban megosztott tartalmaidat, hiszen az interneten vagy okostelefonon közölt tartalmat gyakorlatilag lehetetlen eltüntetni. Ezért nem árt, ha átgondolod, milyen fényt vet rád később a ma közölt tartalom. Ha úgy gondolod, hogy hátrányosan befolyásolhat például egy állásra való jelentkezést, rosszat tehet egy kapcsolatnak, vagy felzaklathatja a rokonaidat, inkább ne oszd meg.
Kezeld a láthatóságodat! Azok a fényképek, amelyeken meg vagy jelölve (a videókon nem lehet megjelölni), az adatlapod „Photos of You” (Fényképek rólad) részében találhatók. (A „Photos of You” egyelőre csak az iPhone- és az Android-alkalmazásokban érhető el). Ezek mindenki számára láthatóak, hacsak nem teszed zártkörűvé a fiókodat. Mások is megjelölhetnek az általuk közzétett fényképeken, de ha az nem tetszik neked, elrejtheted a fényképedet az adatlapodról, vagy törölheted a bejelölést (ami ezután továbbra is látható marad az Instagramon, de nem kapcsolódik a felhasználónevedhez, és nem jelenik meg az adatlapodon). Ha nem szeretnéd, hogy a „Photos of You” (Fényképek rólad) részben automatikusan megjelenjenek a fényképek, ezt az „Add Automatically” (Automatikus hozzáadás) funkció kikapcsolásával tudod megakadályozni.
Koppints a „Profile” (Adatlap) ikonra, majd a „Photos of You” (Fényképek rólad) fülre, a fogaskerék gombra, és válaszd az „Add Manually” (Manuális hozzáadás) lehetőséget. (Az Android-felhasználóknak a „Photos of You” (Fényképek rólad) fülre, majd pedig a három kis négyzetre kell kattintaniuk.)
A teljes képet vizsgáld meg. A fénykép vagy videó háttere árulkodhat arról, hol és milyen körülmények között készült a felvétel, és mit csináltak akkor éppen a rajta szereplők. Biztosan szeretnéd közölni ezeket az információkat?
Médiatartalmaid bárhol megjelenhetnek. Az Instagram-videókat bármilyen webhelybe be lehet ágyazni, és nem szabad megfeledkezni arról, hogy mások bármilyen digitális tartalmat lemásolhatnak és megoszthatnak. Tehát még ha korlátozod is a közönséget, ne ossz meg olyasmit, aminek mások általi továbbadása bárki számára kellemetlenséget okozhat.
Használj erős jelszót, és ne áruld el másnak. Így bizonyos mértékig szabályozhatod, hogyan jelensz meg a közösségi médiában, mivel mások a jelszavad felhasználásával nem tudnak a nevedben fellépni. Használj eltérő jelszavakat a különböző szolgáltatásoknál. (A jelszóválasztással kapcsolatban a passwords.connectsafely.org oldalon találsz tanácsokat.)
A megjelöléseket törölheted. Csak az adott tartalom közzétevője tud megjelölni másokat a bejegyzésében, de – ha az adott személy adatlapja nyilvános – a közzétevő által megjelölt bármely személy törölni tudja a rá vonatkozó megjelölést. A megjelölést a bejegyzésben a felhasználónevedre koppintva tudod törölni, de csak akkor, ha a bejegyzés nyilvános, vagy ha követed a téged megjelölő személyt.
Szükség esetén letilthatsz másokat. Ha valaki zaklat, például ismételten személy jelöl meg neked nem tetsző fényképeken, sok közvetlen üzenetet küld, vagy félelmet keltő beszélgetésbe akar bevonni, letilthatod az illetőt, hogy ne tudjon megjelölni, közvetlenül keresni, ésa hozzászólásaiban megemlíteni téged. Letiltás esetén az adatlapodat sem láthatja és fiókodat sem találhatja meg. Felhasználó letiltásához lépj a letiltandó személy adatlapjára, válaszd a „Menu” (Menü) gombot a jobb felső sarokban, majd válaszd a B„Block User” (Felhasználó letiltása) lehetőséget. (Ha Androidot használsz, lépj a letiltani kívánt személy adatlapjára, és koppints a három kis négyzetre . Válaszd a „Block User” (Felhasználó letiltása) lehetőséget.)
Bejegyzéseidet is törölheted. Ha szeretnéd törölni a saját fényképeid vagy videóid valamelyikét, koppints a képernyőd jobb alsó sarka alatti három pontra (lásd a képernyőfelvételt), majd válaszd a „Delete” (Törlés) parancsot. Szintén ebből a menüből tudod megosztani és e-mailben elküldeni bejegyzésedet. De ha a Facebookon, a Twitteren vagy más szolgáltatásban is megosztottad a médiatartalmat, az Instagramról való törléssel azt máshonnan nem távolítja el.
Jól válaszd meg, kivel osztasz meg tartalmakat. Ahelyett, hogy az összes követőddel megosztanál egy fényképet, meghatározhatod, hogy ki láthatja azt. Koppints a jobb felső sarokban az „Instagram Direct” ikonra, és válaszd ki, kivel szeretnéd megosztani a fényképet (legfeljebb 15 személyt választhatsz).
Jelentsd a problémás bejegyzéseket. Jelentheted mások kifogásolható fényképeit, videóit vagy hozzászólásait – vagy az Instagram közösségi irányelveit megsértő felhasználókat. Koppints a bejegyzés alatt, a képernyő alján található pontokra, majd a „Report Inappropriate” (Kifogásolható tartalom jelentése) lehetőségre. Sürgős esetben a Súgóközpontból is küldhetsz e-mailt az Instagramnak. A Súgóközpont eléréséhez koppints a „Profile” (Adatlap) ikonra, majd a fogaskerék gombra . (Ha Androidot használsz, koppints a „Profile” (Adatlap) ikonra, majd pedig a három kis négyzetre.) Így eljutsz arra a képernyőre, ahol rákattinthatsz a „Support” (Támogatás) lehetőségre.
A „Request” (Kérés) listán található üzenetek figyelmen kívül hagyása. Amikor fényképeket vagy videókat küldenek neked, csak az általad követett személyek küldeményei kerülnek a „Direct” mappába. A másoktól érkező fényképek a „Requests” (Kérések) mappába érkeznek. Ha tehát nem szeretnél instagramot kapni olyan személytől, akit nem ismersz, hagyd figyelmen kívül a „Requests” (Kérések) mappában található képeket. Ha két hétig nem foglalkozol velük, a tartalom egyszerűen törlődik. Ha csak az általad ismert személyek képeit szeretnéd látni, korlátozd, hogy kiket követsz.

Last modified: Tuesday, 21 June 2022, 10:13 PM